Stellan Johansson, biträdande vaccinationssamordnare i Örebro län. Foto: Philip Naskret/SVT

Många lediga tider för vaccination kvar i Örebro län – regionen orolig

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan födda 1996 eller tidigare boka tid för vaccination mot covid-19. Anledningen är att det finns många lediga vaccinationstider kvar och nu är ansvariga på regionen oroliga över vaccinationsbenägenheten hos de yngre åldersgrupperna.

– Det finns en oro eftersom vi vet att om man skulle få en smittspridning igen så är det främst vaccinet som skyddar, säger Stellan Johansson, biträdande vaccinationssamordnare i Örebro län. 

Den här veckan får Region Örebro län en av de största leveranserna av vaccin, cirka 24 000 doser. Under måndagsmorgonen hade regionen ungefär 6 000 doser kvar som inte var bokade.

Enligt Stellan Johansson har länet en bra vaccintäckning inom de äldre åldersgrupperna. 

Coronaviruset i Örebro län

– Men från 54 år och yngre, där önskar jag att efterfrågan på vaccin kommer att öka, säger han.

Stellan Johansson tror att den lägre vaccinationsgraden bland annat beror på att en del inte bokat vaccination på grund av midsommarfirande, men även att det är semestertider och att vissa därför skjuter på vaccinationen till senare.

Region Örebro län märker även att många ombokar dos två.

Hör Stellan Johansson berätta mer om riskerna med att omboka den andra dosen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet