Nästan alla anställda på redaktionen berörs och kommer att minska sin arbetstid med 20 procent från och med måndag, men tack vare statligt stöd förlorar de bara fyra procent av lönen. Foto: Kicki Nilsson / TT

Medarbetare på Nerikes Allehanda tvingas gå ner i arbetstid

Publicerad

En stor del av medarbetarna på Nerikes Allehandas redaktion kommer att korttidpermitteras från och med måndag. Orsaken är att annonsintäkterna störtdykt.

Nästan alla anställda på redaktionen berörs och kommer att minska sin arbetstid med 20 procent från och med måndag, men tack vare statligt stöd förlorar de bara fyra procent av lönen. 

– Det är väldigt tråkigt för vi har ökat med 600 prenumeranter bara den senaste veckan, det finns ett jätteintresse för vår journalistik. Men läsarintäkterna är inte i storlek med reklamintäkterna, det är därför vi gör det här. Vi vill vara tidigt ute och sänka kostnaderna nu istället för att hamna en akut situation senare, säger Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda.

Coronaviruset i Örebro län

Ansträngt för hela branschen

Enligt Anders Nilsson har det varit en tydlig nedgång i annonsintäkterna de sista två veckorna i mars och tappet syns inom hela koncernen. Nerikes Allehanda ägs av Bonnier News och korttidspermitteringen sker inom hela företaget för att minska kostnaderna. Den förkortade arbetstiden gäller till och med den 30 juni.

Nerikes Allehanda flyttar nu om sin personal från sporten och kultur/nöje till nyhetsdelen för att inte tappa i nyhetsrapporteringen.

– Det är tufft för hela branschen nu, det är tvärstopp på annonssidan och det i en tid då information och journalistik är så viktigt. Vi gör allt vi kan för att upprätthålla en så bra rapportering som möjligt, säger Anders Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet