Fredrik Bengtsson kommunikationsdirektör på Migrationsverket. Foto: TT/MigrationsverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Migrationsverket överklagar beslut om kopierad logotyp

Publicerad

Migrationsverket polisanmälde Alternativ för Sverige för varumärkesintrång när partiet under valrörelsen delade ut broschyrer från det så kallade ”Återvandringsverket” med Migrationsverkets logotyp. Nu överklagar verket åklagarens beslut att inte inleda någon förundersökning.

Under valrörelsen ifjol kampanjade AfS över hela landet med tröjor med Migrationsverkets symbol på, och texten ”Återvandringsverket”. Man delade också ut broschyrer i bostadsområden som till exempel Vivalla i Örebro, med en ”återvandringsplan” för invandrare.

Migrationsverket polisanmälde partiet, men åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning, ett beslut som Migrationsverket nu överklagar till kammaråklagaren i Göteborg.

Inte tillräckligt allvarligt

– Åklagaren ansåg dels att det här inte var särskilt allvarligt, dels att vi hade kraft att själva hantera saken. Han menade att när vi väl kontaktade AfS så upphörde också det påstådda varumärkesintrånget eftersom det twitterkonto som använde vår logga förändrades, säger Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson.

Men det räcker alltså inte, anser Migrationsverket.

– Vi är en svensk myndighet som fattar beslut i ärenden som påverkar människors framtid. Den viktiga, principiella fråga vi vill få prövad är hur långt ett politiskt parti kan gå gentemot svenska myndigheter, säger Fredrik Bengtsson.

Försåtlig desinformation

Han trycker på att partiet i det här fallet på ett sofistikerat sätt inte bara kapat Migrationsverkets logga utan dessutom kopplat ihop den med något man kallar ”Återvandringsverket” för att på ett försåtligt sätt ge sken av att det handlar om en myndighet och sedan spridit felaktig information.

– Med tanke på de många gånger vi möter utsatta människor så är verkets logotyp en viktig kvalitetsstämpel i all vår information. Man måste kunna lita på att det är vi som är avsändaren och ingen annan. Här handlar det dessutom om ett parti som ställde upp i riksdagsvalet. Därför är det särskilt viktigt att det här ärendet prövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer