Billy Bergåker på Almi Mälardalen arbetar med att fördela de tre miljarder som regeringen och finansminister Magdalena Andersson bidrar med under coronakrisen. Foto: Almi samt TT

Tre miljarder lånas ut för att hjälpa coronadrabbade företag

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Almi arbetar i dag med att hjälpa företag som drabbats av coronakrisen. Runt 500 bolag har sökt hjälp i Örebro och Västmanlands län.

– Jag vet att vi kommer att mer än fördubbla vår utlåning det här året, säger Billy Bergåker, vd på Almi Mälardalen.

Sedan drygt en månad tillbaka arbetar Almi enbart med att hjälpa företag som har det svårt i coronakrisen. Regeringen har bidragit med tre miljarder kronor, som ska hjälpa de utsatta bolagen.

Och behovet är stort.

Coronaviruset i Örebro län

– Vi har tre miljarder att förhålla oss till, och jag är osäker på om de räcker, säger Billy Bergåker.

”Kommer ett liv efter corona”

Företagen får bland annat hjälp med amorteringsanstånd, lån, och det särskilda brygglånet, som är paketerat just för corona-krisen.

Billy Bergåker uppmanar företagen att se vad som går att göra både under och efter krisen.

– Kan jag kompetensutveckla eller göra andra saker som gör att mitt bolag kommer ännu starkare ur den här krisen? Det kommer ett liv efter corona, fast vi vet inte riktigt när.

I klippet ovan kan du höra Billy Bergåker berätta mer om miljardarbetet.

Regeringens miljardbidrag till företagen

Den 20 mars presenterade regeringen ett paket på tre miljarder kronor. Pengarna ska gå till att underlätta för företag i coronakrisen, framför allt små och medelstora företag.

Regeringen tillförde resurs- och kapitaltillskott till Almi Företagspartner, för att kunna öka utlåningen till företagen.

Almi Företagspartner ägs av staten och har kontor på 40 platser runt om i landet. Organisationen erbjuder lån och affärsutveckling till företag.

Källor: regeringen.se, almi.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet