Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning och avgående statsminister Stefan Löfven (S). Foto: SVT/TT

Ministern: ”Lite tagen av beskedet”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens besked om att han lämnar posten som ordförande i Socialdemokraterna kom som en överraskning för ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S).

– Jag fick veta det samtidigt som alla andra som lyssnade till hans sommartal.

Att ha följt Socialdemokraternas politiska linje med att investera i jobb och välfärd och istället för skattesänkningar, det är något som Matilda Ernkrans (S) lyfter fram som en styrka hos avgående statsminister Stefan Löfven.

– Det är en linje som han har följt genom terrorattacker, flyktingkriser och parlamentarisk osäkerhet, säger hon. Förmågan att kunna ta ansvar i svåra lägen är en annan styrka han har.

Stefan Löfvens avgång

Några favoriter

Nu lämnar Matilda Ernkrans (S) till valberedningen att ta fram en ny partiledarkandidat.

– Jag har väl som många andra några favoriter till posten men det håller jag för mig själv. Jag tycker däremot att vi har flera bra namn att välja på så jag är inte orolig för att vi ska få en ny stark partiledare.

”Med tårar i ögonen”

Men hon erkänner samtidigt att dagens besked berör lite extra.

– Jag är lite tagen, säger hon. Och nästa gång vi ses så blir det nog med tårar i ögonen – vilket är lite ovanligt för att vara jag. Men det har verkligen varit en ynnest att få jobba med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet