Fyra av katterna kom hem under lördagen, den femte kom till Kumla på söndagen. Foto: Helén Lindelöf

Fem mirakelkatter återförenas med familjen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen förlorade så gott som alla sina tillhörigheter i branden som förstörde deras hem i Kumla. Men det hade kunnat sluta betydligt värre.

Sedan branden i tisdags morse har de varit utspridda på olika adresser. Men ikväll kommer familjemedlemmarna, både människor och fem katter, vara samlade igen. Helén Lindelöf berättar att familjen börjar komma alltmer tillrätta i sitt nya hem. De bor just nu i en lägenhet i Kumla, på ett så kallat rivningskontrakt.

– I början sa vi bara att vi var i ”lägenheten”, nu har vi börjat säga att vi är ”hemma”, berättar hon.

Villabrand i Kumla

Två katter omkom

Av de sju katter som bodde tillsammans med familjen klarade sig fem med livet i behåll efter branden. De två som inte klarat sig är en sorg för familjen.

– En av dem, Athena, var högdräktig, så det var inte bara en katt som gick bort med henne. Hon hittades tidigt under branden av brandmännen. De la henne fint på gräsmattan utanför med en filt över. De kändes bra att de mitt upp i allt det här tog hand om henne på ett fint sätt, säger Hélen Lindelöf.

En katt borta

En annan katt, Klurifix, saknas fortfarande. Helén tror inte att han klarade sig.

– Det är tyvärr osannolikt att han skulle ha klarat sig. Han var en utekatt men vi tror alla att han var inne när branden startade. Jag tror han skulle ha kommit fram vid det här laget om han hade överlevt, säger hon.

”Måste ha varit ett helvete”

Det var mycket som hände den morgonen. Och samtidigt som Hélen och hennes familj är ledsna över de katter som avlidit säger Hélen att hon är väldigt tacksam över att fem överlevde.

– Det är ju helt otroligt att de överhuvudtaget kunde klara sig. Det måste bokstavligt talat ha varit ett helvete där inne. Eld, rök, och brandmän som sprutade in tonvis av vatten. Att det gick att få ut tre efter ett dygn är obegripligt, säger hon.

Läs mer: Mirakelkatterna överlevde både eld och vatten

Blivit undersökta

En av de fem överlevarna var på villans nedervåning när branden utbröt. Han kom snabbt ut ur huset och har inte behövt vårdas av veterinär. De övriga fyra har varit på Djurkliniken i Kumla.

– De har blivit undersökta. Alla har blivit tvättade och fått lungorna röntgade. De har fått lämna blodprover och legat i syrgastält fram tills lördagsmorgonen.

Alla katter har fått antibiotika mot lunginflammation och ögondroppar, som de ska få ett tag framöver. Både de tre katter som SVT Örebro har rapporterat om tidigare, som togs ur byggnaden på onsdagen, samt de två katter som räddades under tisdagen verkar må efter omständigheterna ganska bra, säger Hélene Lindelöf.

– De äter, sover och går på lådan. Men statusen på katterna är lite varierade och de är otroligt lättskrämda just nu. Det körde förbi en moped här utanför igår och då for iväg åt alla håll, gömde dig i soffan, under dynan och liknande. Det är ett beteende de inte brukar ha.

Tacksam för stöd

Hélene Lindelöf säger att hon och hennes familj fått mycket hjälp utifrån för att hantera situationen, något som varit väldigt värdefullt.

– Jag har fått enormt mycket stöd av andra och det känns fantastiskt skönt, det har startats insamlingar och människor har varit väldigt stöttande.

En av de överlevande honkatterna är dräktig och ungarna verkar faktiskt må bra.

– På ultraljudet såg vi att de lever. Och vi har sagt att om det blir någon kattpojke så ska vi döpa honom till Nicke, efter den brandman som hjälpte oss ut ur huset, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Villabrand i Kumla

Mer i ämnet