Sara Bronner och Niclas Persson, språkrör Miljöpartiet i Örebro. Foto: SVT

MP: Missade klimatmål, trafikinfarkt och försvagad socialtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Även miljöpartiet kommenterar nu den föreslagna budgeten som Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna presenterade på tisdagen. De menar att örebroarna inte har mycket nytt att vänta sig.

– Det här är en alldeles för försiktig budget i ett läge då kommunen står inför stora utmaningar och måste möta framtiden, säger Sara Bronner (MP) språkrör i Örebro.

Partiet pekar bland annat på vad de anser vara otillräckliga åtgärder för att stärka socialtjänstens verksamhet och minska barns utsatthet. Bland annat pekar de på risker att fler unga hamnar i kriminalitet och droganvändande.

– Det finns ett stort behov av att satsa på barn och ungas hälsa och livssituation men sådana satsningar saknas i stora delar i de styrandes budget, säger Niclas Persson (MP). Han fortsätter: Vi kommer därför att lägga en oppositionsbudget med stora förebyggande satsningar på skolhälsovård, familjecentraler, fritidsgårdar och en stärkt socialtjänst med ytterligare ett stadsdelskontor.

”För lite och för sent”

Liksom Vänsterpartiet kritiserar Miljöpartiet att flygplatsen stöttas med skattepengar. De anser att de styrande partiernas klimatpolitik andas ”för lite och för sent”.

”Mer pengar pumpas in i flygplatsen trots att den år efter år går back, och man påstår nu att det är med miljöprofil. Den kraftiga utbyggnaden av lager- och logistikverksamhet görs fortfarande helt utan miljöhänsyn och här finns inga skarpa åtgärder.”, skriver de i ett pressmeddelande.

Vill satsa mer på bussar och cyklar

Partiet kritiserar även att det inte finns riktade satsningar i den föreslagna budgeten för att lösa framkomligheten i Örebro.

– Utan mer aktiva åtgärder går vi mot en trafikinfarkt inom några år, säger Sara Bronner (MP). Hon fortsätter, för bättre framkomlighet måste de styrande våga satsa på investering i kapacitetsstarka bussar, så kallade superbussar eller BRT samt i effektivare åtgärder för ökad cykling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.