– Vi behöver få till en bättre fungerande missbrukarvård, säger Dag Larsson (S) ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKL. Foto: TT

”Missbruksvården lider av för lite samverkan”

Publicerad

Den ökande narkotikadödligheten i Sverige bekymrar kommunerna och landstingen. Därför är missbruksvården en prioriterad fråga för SKL (Sveriges kommuner och landsting) i år och nästa år.
– Vi behöver få till en bättre fungerande missbrukarvård, säger Dag Larsson (S) ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKL.

Just nu arbetar tjänstemän på SKL med en handlingsplan som kommer innehålla rekommendationer till landstingen och kommunerna. Dag Larsson har ännu inte sett något utkast men tror att det till stor del kommer att handla om hur samverkansarbetet på regional nivå ska se ut.

– Idag lider missbrukarvården av för lite samverkan mellan socialtjänsten och sjukvården och medborgare riskerar att hamna mellan stolarna, säger Dag Larsson.

LÄS MER: Över 900 dör varje år av narkotika

Över 900 dör

I en rad reportage och artiklar har SVT nyheter Örebro berättat om att det årligen dör över 900 personer i Sverige till följd av narkotika samtidigt som nära hälften av landstingen uppger till SVT att de inte kan ta emot alla de som är i behov av läkemedelsassisterad rehabilitering för opiodberoende (LARO). En av de vårdformer Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten vill se mer av för att minska dödligheten. Dag Larsson och SKL är positivt inställda till LARO-behandling.

LÄS MER: Marcus är rädd för att dö i väntan på vård

– Det rimliga är ju att landsting som har brist på LARO-platser bygger ut den vården och att man inhämtar de tillstånd som krävs från bland annat IVO för detta, säger Dag Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSBRUKSVÅRDEN I SVERIGE

Mer i ämnet