Foto: SVT

Misstänkt serievåldtäktsman åtalad för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige man som varit häktad misstänkt för flera fall av grov våldtäkt och människorov i Örebro län åtalas nu för andra brott.

För några veckor sedan släpptes mannen från häktet i Örebro där han varit frihetsberövad misstänkt för grov våldtäkt och människorov.

– Utredningen lever fortfarande men bevisningen var sådan att jag inte kunde hålla honom häktad längre, sade åklagare Karl-Erik Antonsson.

Misstänkt för flera brott

I dag kom däremot åtalet mot mannen för brott han misstänks ha begått i Nässjö kommun i maj. Enligt åklagare Anna Mårtensson ska 38-åringen ha misshandlat en kvinna grovt genom att bland annat slagit henne i ansiktet med knytnäven, knuffat omkull henne och lyft henne i liggande ställning och släppt ned henne i golvet.

LÄS MER: Misstänkte serievåldtäktsmannen gripen på Arlanda

Anna Mårtensson, åklagare.

– Det handlar om en väldigt allvarlig misshandel, först satte jag till och med rubriceringen synnerligen grov misshandel, men har nu ändrat till grov misshandel.

Varför når den misstänkta gärningen inte upp till det?

– I de fallen handlar det om mer tortyrliknande förhållanden, det är lite mer utstuderat, säger Anna Mårtensson.

Enligt Mårtensson var 38-åringen och kvinnan bekanta med varandra. Hon vill inte uttala sig om hur kvinnan mår idag.

Misstankarna om grov våldtäkt kvartstår

38-åringen är också åtalad för skadegörelse och ofredande, ett ärende som har flyttats från tingsrätten i Kalmar och kommer att tas upp i rättegången mot honom i Eksjö.

Misstankarna om grov våldtäkt och människorov, brott han ska ha begått i Örebro län, kvarstår fortfarande. Ansvarig åklagare i de fallen, Karl-Erik Antonsson, och Anna Mårtensson arbetade parallellt med utredningarna.

LÄS MER: Häktningen hävd mot misstänkt serievåldtäktsman

– Jag hade ambitionen att väcka åtal samtidigt som Karl-Erik Antonsson för att få till en samordning av ärendena och blev överraskad när bevisläget förändrades i Örebrofallen, säger Anna Mårtensson.

Rättegången mot 38-åringen hålls den 25 och 26 juli i Eksjö tingsrätt. Mannen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet