Vattentornet i Askersund klätt i regnbågsfärger. Konstnären bakom verket heter Malin Blomqvist. Foto: Johannes Weckström /SVT

Misstänkta bomben i Askersund utreds vidare

Uppdaterad
Publicerad

Efter händelsen i Askersund på lördagen, där en misstänkt bomb hittades inför invigningen av ett konstverk med pridetema, har polisen upprättat en anmälan om olaga hot.

– Det fick ju en stor påverkan och effekt, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Det var i samband med Prideveckan och invigningen av konstverket ”Vår stad vårt samhälle” som ett misstänkt föremål upptäcktes vid trappan till vattentornet i Askersund.

Ser allvarligt på händelsen

Platsen spärrades av och nationella bombskyddet tillkallades. Trots att de senare kunde konstatera att föremålet var ofarligt, ser polisen allvarligt på händelsen.

Misstänkt bomb i Askersund

– Det här är rubricerat som olaga hot mot grupp. Det rubriceras så just nu eftersom det inte finns minsta spränganordning, utan det är ju ett hot med facit i hand så här långt. Sedan beror det på vad utredningen kommer fram till. Det kan tänkas bli andra brottsrubriceringar, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Är det ett allvarligt brott vi talar om?

– Det beror ju på allvarlighetsgraden och vad som framkommer i övrigt. Det kan ju vara tänkbart att det blir grovt olaga hot. Det här har ju haft en stor påverkan och effekt, säger Wickberg.

”Det finns material att jobba på”

Det finns ännu ingen misstänkt gripen för händelsen. Flera hot och händelser skall ha förekommit tidigare under veckan. Bland annat har en prideflagga som hissats vid företaget Zinkgruvan Mining förstörts. Den ersattes dock av en större, berättar kommunikationsansvarige Monika Andersson.

Polisen hoppas nu kunna få en samlad bild för att eventuellt ringa in den eller de som ligger bakom händelserna i Askersund.

– Det finns material att jobba med. Det har framkommit en del i samband med förhör. Sedan kan det finnas teknisk bevisning som kan hjälpa oss.

Hänvisar till åklagare

Vilka detaljer det handlar om vill han inte gå in på, utan hänvisar till kommande utredning och åklagare i fallet.

– Vi får se om vi får utsagor som kan kopplas ihop till gårdagens händelse, säger Stefan Wickberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt bomb i Askersund

Mer i ämnet