Förhållandena i husen i den lilla byn gör att kommunen klassat dem som obeboeliga. Foto: SVT

Misstänkta människohandlarna släppta – inväntar hovrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

De två män som i tingsrätten dömdes till över fyra års fängelse för människohandel har nu släppts ur häktet i väntan på hovrättens dom.
– Det är svårt att säga något om vad det innebär, säger åklagare Jenny Clemedtson.

Männen dömdes för att ha lurat bulgariska medborgare till Sverige med löften om jobb och därefter tvingat dem att tigga. Domen överklagades till hovrätten och i förra veckan hölls de sista dagarna av huvudförhandlingen.

Yrkade på fortsätt häktning

Åklagarna ville att männen fortsatt skulle sitta häktade i väntan på hovrättens dom, men rätten beslutade att de skulle släppas.

– Varför kan jag inte riktigt veta, det är domstolen som fattat det beslutet. Jag kan bara säga det som hovrätten skriver, att de inte ser att det finns tillräckligt med skäl att hålla dem häktade, säger åklagare Jenny Clemedtson.

– Vi yrkade på att de skulle sitta fortsatt häktade, med anledning av att de är utländska medborgare och att det finns risk att de avviker, men också eftersom människohandel är ett så pass allvarligt brott och att straffet ligger på minst två års fängelse på straffskalan.

Betydelsen oklar

Enligt henne är det något som händer då och då att hovrätten släpper dömda personer i väntan på ny dom.

– Det är svårt att säga något om vad det innebär, om det tyder på att de ändrar domen eller liknande.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro har vissa vittnen ändrat sina uppgifter mellan förhandlingarna i tingsrätten och hovrätten och att det kan ligga till grund för hovrättens beslut. Det efter att vittnena besökt sina hemländer.

Hovrättens dom meddelas den 26 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet