Anders Åhrlin (M) och hans kollegor föreslår en ringled som ska avlasta trafiken i centrala Örebro. Foto: Moderaterna Örebro / SVT

Moderaterna i Örebro kommun vill pausa BRT-bygget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Örebro kommun röstade för etapp 1 av projektet gällande BRT-bussar i Örebro kommun. När projektet nu inletts svänger partiet. De vill att bygget pausas till förmån för ett nytt alternativ som de tagit fram själva.

En ökad kostnad på uppemot 100 miljoner kronor är det som ligger bakom Örebromoderaternas vändning när det gäller frågan om BRT-bussarna. Partiet menar också att det saknas trovärdiga alternativ för övrig trafik att ta sig igenom staden. 

– Som det ser ut nu kommer bostadsområden i Örebro med omnejd att få mycket mer biltrafik omledd dit. Det är inte hållbart och något vi vill kunna diskutera.

superbussarna i Örebro
”Örebroringen” är en bussringled runt de centrala delarna av Örebro. Enligt förslaget skulle den underlätta för kollektivtrafiken men även få bort busstrafiken genom stadskärnan. Foto: Moderaterna Örebro

Vill göra ringleden till en valfråga

Nu lägger Moderaterna i Örebro istället fram ett eget förslag – en ringled där bussarna bland annat skulle passera platser knutpunkter som Örebro universitet, Resecentrum och USÖ.

Men det förslaget räknar man inte med att kunna presentera förrän nästa år. Vilket i sig bara är bra menar Anders Åhrlin (M).

– Då blir det en fråga vi tar med oss i valrörelsen och då kan vi låta örebroarna ha åsikter och bestämma vad de tycker är bäst.

”Dra i handbromsen”

Och att vissa vägar redan börjat byggas om för BRT-trafiken bekymrar honom inte.

– Logistiken i den här staden är något vi måste bygga om hela tiden och BRT-systemet likaså. Då måste man kunna dra i handbromsen även om det startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet