Bilder från skogsbranden i Axsjöboda utanför Garphyttan i Örebro kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Flera skogsbränder i Kilsbergen senaste månaderna misstänks vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Polis och brandkår ser samband mellan flera tidigare skogsbränder i Kilsbergen och misstänker att en och samma gärningsman ligger bakom närmare tio bränder under sommaren och våren.
– Det finns ingen naturlig förklaring till varför bränderna har startat och det skulle inte förvåna mig om det är samma gärningsman, säger Håkan Östman vid polisens avdelning för grova brott.

Flera skogsbränder har under våren och sommaren startat helt oförklarligt längs en begränsad geografisk yta i Kilsbergen. Polis och brandkår misstänker att bränderna är anlagda av en och samma gärningsman.

– Vi har kopplat ihop minst 4-6 bränder där tillvägagångssättet har varit detsamma, säger Håkan Östman.

Startat längs vägen

Mattias Ermanbrix vid Nerikes brandkår säger att det troligen handlar om många fler bränder. Gemensamt för bränderna är att de startat längs småvägar eller vändplatser i Kilsbergen utan att det finns någon naturlig förklaring.

Startar utredning

Tillsammans kommer nu brandkåren och polisen att starta en gemensam utredning för att klarlägga samband.

– Vi kommer att börja titta på de senaste bränderna men vi ska också titta på flera bränder längre tillbaka i tiden, säger Mattias Ermanbrix.

Under de senaste två veckorna har bränderna avtagit men i onsdags kom nytt larm om en brand i Garphyttan. Ett område på tio gånger tio meter brann då längs vägen. Under helgen har räddningstjänsten bekämpat flertalet bränder i länet, men enligt polisen är det för tidigt att svara på om någon av de bränderna misstänks ha varit anlagda.

Misstänker bilburen mordbrännare

Eftersom flera av bränderna i Kilsbergen under våren och sommaren startat längs småvägar uppe i skogen går polisen bedömningen att den person som anlagt bränderna är bilburen. Vid ett tillfälle har en mörk hantverkarbil synts i samband med att branden startade. Polisen söker nu efter fler vittnesmål.

– Vi vill få in observationer från alla som har sett något, säger Håkan Östman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet