Moskébrännaren lider av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som stått åtalad och dömts skyldig för att ha tänt eld på Örebro moské, i höstas, lider av en allvarlig psykisk störning. Det konstateras i utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Det var vid rättegången den 20 februari som Örebro tingsrätt fattade beslut om att den man i 20-årsåldern, som befunnits skyldig till grov mordbrand efter att ha tänt eld på moskén i Vivalla, skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannens medicinska tillstånd har utretts vid Rättspsykiatriska avdelningen vid Huddinge sjukhus.

Allvarlig psykisk störning

I det rättspsykiatriska utlåtandet uppger ansvarig rättspykiater, Thomas Masterman, i sina slutsatser att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Så var även fallet när gärningen begicks.

Det konstateras också att att den psykiska störningen kan innebära risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.

Rättspsykiatrisk vård

Medicinska förutsättningar finns för att döma mannen till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket, något som även åklagaren håller med om.

– Jag menar att han skall dömas till rättspsykiatrisk vård med utskrivningsprövning, säger åklagaren Karl-Erik Antonsson.

Vid dagens avslutande förhandling menade åklagaren att straffvärdet om fängelse utdöms, motsvarar ett fängelsestraff på 6 år.

– Det är flera allvarliga brott och en grov mordbrand har ett så pass högt straffvärde från början. Sen är det en kulturell och religiös byggnad som har stor betydelse. Då blir det ett sådant straff, säger Antonsson.

Mannen, som vid häktningsförhandlingen i rättssalen erkände gärningen och senare tog tillbaka erkännande har fortsättningsvis nekat till alla anklagelser. Han motsätter sig rättspsykiatrisk vård och vill dömas till fängelse.

Örebro tingsrätt meddelar dom på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet