Jamal Lamhamdi, talesperson för Örebro moské. Foto: SVT

Moskén i möte med polisen efter gripandet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Jamal Lamhamdi, talesperson för Örebro moské i Vivalla, är besviken på Säpos uttalande om att moskéer ska vara samlingsplats för terroristrekrytering till bland annat Islamiska staten.

– Vi visste ingenting om detta, säger Jamal Lamhamdi.

– Vi har alltid haft goda kontakter med polisen och nu vill vi prata med dem. För vi har ett nära samarbete så det är förvånande för oss. Vi har alltid sagt att de som rekryterar finns överallt och om två personer sitter och samtalar så kan inte vi spionera på dem.

Känner inte till rekrytering

Han känner inte till att någon rekrytering ska ha skett i moskén.

– Alla som kommer till Örebro moské vet att moskén tar avstånd från allt sånt. Alla som har sådana åsikter kan hitta en annan moské.

Har ni haft någon kontakt med Säpo sedan gripandet i dag?

– Vi ska ha möte med Örebropolisen i eftermiddag för vi har ett mer nära samarbete. Vi söker Säpo också för vi vill söka sanningen och se om de vet något bättre än oss.

Säpo: Finns kopplingar

Det är Säpo som i ett pressmeddelande, efter att man gripit en man som misstänks för terroristrekrytering, uppger att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna som fungerat som samlingspunkter.

Inga religiösa församlingar ska stå bakom rekryteringarna, utan det rör sig om enskilda personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet