Moské tar avstånd från medlems åsikter

Uppdaterad
Publicerad

Den sunnimuslimska moskén i Gävle har nu vidtagit åtgärder mot den 32-åring som gett sitt stöd till martyrskap samt terroristhandlingarna i Frankrike på sin Facebooksida. Uppgifter som SVT avslöjade på tisdagen.

32-åringen kände, enligt egen utsago, de två unga örebroare som nyligen dött i Irak när de stred för terroristorganisationen IS.

På den aktuella moskéns hemsida skriver Gävle islamiska församling att man tar avstånd från 32-åringens åsikter.

32-åringens namn har tidigare förekommit på hemsidan och han ska ha haft en officiell roll för moskén. Men sent på tisdagskvällen, efter att SVT Gävleborg och SVT Tvärsnytt avslöjade nyheten, togs hans namn bort från hemsidan.

På hemsidan skriver man bland annat så här:

”Vi förespråkar och tror på yttrandefriheten men tar på högsta allvar avstånd ifrån all typ av våld, kränkning eller annan typ av handling som på något sätt skadar våra medmänniskor.

Gävles Islamiska Center står för kärlek, respekt och frid för alla människor oavsett kön eller religiös tillhörighet.

GIC uppmanar alla människor att stå upp för dessa riktlinjer för att skapa ett bättre samhälle för oss alla, med oss alla.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet