Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är ändå hoppfull. I klippet hör du Mats Gunnarsson (MP), oppositionsråd för partiet i Region Örebro län. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

MP åker ur regionen: ”Mindre skarpa förslag om kollektivtrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är det parti som åker ut ur flest kommuner och regioner i landet. I Örebro län har Mats Gunnarsson (MP) suttit många år i regionfullmäktige både i majoritet och nu senast som oppositionsråd.

– Det är svårt att slå sig fram, det är många oppositionspartier i vår region, säger han.

I länet åker partiet också ut ur kommunfullmäktige i Ljusnarsbergs kommun och i Kumla medan de kommer in i Degerfors.

– Vi måste titta ordentligt nu på vad vi har drivit för politik och hur vi har nått ut med det, säger Mats Gunnarsson.

”Nidbild av partiet”

Han tror att en liten del av det dåliga resultatet kan förklaras med kampanjer i sociala medier som, han menar, har skapat en nidbild av partiet.

– Det märker vi av i vissa väljargrupper, till exempel unga män i glesbyden. De har uppfattningar om oss som inte bygger på vår politik utan på dyngprat i sociala medier.

När andra partier har lovat sänkta bränslepriser har Miljöpartiet istället föreslagit skatteavdrag för lantbrukare, småföretagare och de som bor i glesbygden.

– Att sänka bränslepriset generellt gynnar för många som inte behöver det men våra förslag har drunknat i bruset, säger han.

Kommer märkas

Ett regionfullmäktige utan Miljöpartiet kommande mandatperiod kommer att märkas av, framför allt när det gäller kollektivtrafiken, tror han. 

– Det kommer att bli mindre skarpa förslag och budgetar om kollektivtrafiken och om vi har otur kommer det även märkas när det gäller frågan om psykisk ohälsa, säger Mats Gunnarsson.

I klippet hör du Mats Gunnarsson, bland annat om varför han ändå är hoppfull inför framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet