Anders Lennartsson är församlingsherde i Nikolai församling i Örebro och träffar många människor i sorg just nu. Foto: SVT

När man måste trösta på distans – prästen om kyrkans arbete i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Många dödsfall på kort tid i kombination med coronarestriktioner sätter stor press på personalen inom kyrkan. Både när det gäller att tillgodose de anhörigas önskemål men också när det gäller det som många nu främst vänder sig till kyrkan för att få: Tröst.

Sörjande i tårar som inte får hållas eller kramas om på grund av coronarestriktioner – det är det svåraste för församlingsherde och prästen Anders Lennartsson i Nikolai församling i Örebro.

– Inte ens ta i hand får vi ju göra. Istället får man försöka att ”trösta på distans” med blickar och kroppsspråk, säger han. Det är svårt men det har ju hänt tidigare i historien att präster fått jobba så.

Coronaviruset i Örebro län

Begränsat antal besökare

Den vanligaste frågan han får annars är hur många som får komma på begravningsgudstjänsten.

– Vi håller oss till Folkhälsomyndighetens regler om max 50 personer, inklusive prästen och kyrkopersonalen. Men i vissa mindre kyrkor och kapell kan det bli färre.

Rekommenderar inte att skjuta upp begravningar

Just restriktionerna vad gäller antalet besökare gör att många vill skjuta upp begravningen till efter coronapandemin.

– Det rekommenderar vi inte inom kyrkan. Det är viktigt att sorgearbetet får börja så snart efter dödsfallet som möjligt. Då brukar vi istället säga att man kan ha minnesstunden senare, förklarar Anders Lennartsson.

Livesänd begravning – lika fint som att vara på plats

För den som inte kan vara med på plats finns också möjligheten att följa med på en livesänd begravning som filmas, något som många begravningsbyråer idag kan erbjuda.

– Att få ta adjö är oerhört viktigt, speciellt som många inte fått sitta med den avlidne under dennes sista tid i livet, på grund av smittorisk. Men att göra det hemma vid en skärm kan vara minst lika fint som att vara med på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet