Region Örebro län önskar att ungdomarna har med samtyckesblankett för att få vaccineras. Foto: SVT

Nästa vecka kan 16-åringar vaccinera sig mot covid

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka kan ungdomar från 16 år vaccinera sig mot covid-19 i Örebro län. Men den här gruppen kan inte komma till drop-in -mottagningarna utan måste boka tid eftersom de inte är myndiga.

Från vården önskar man att ungdomarna har med sig en samtyckesblankett med vårdnadshavarnas underskrift eller har vårdnadshavare med sig. I de fall en omyndig person ändå kommer ensam utan intyg så kommer vaccinationspersonalen att göra en mognadsbedömning innan vaccinet ges.

– En enskild bedömning av mognadsnivån kommer att göras på plats på vaccinationsmottagningen, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinsamordnare i ett pressmeddelande.

– Det görs i ett samtal med vaccinatören innan vaccinet ges. Det går också bra att skriva ut en samtyckesblankett med vårdnadshavarnas underskrift och ta med. Vi välkomnar såklart också en vårdnadshavare att följa med sin ungdom till vaccinationsmottagningen, säger Inger Nordin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet