Daniel Navid Akbari kör ett gympapass hemma i vardagsrummet. Instruktionerna kommer från läraren Anna Ljones via nätet från gympahallen på Karolinska gymnasiet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Navid har idrottslektion hemma i vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

Navid Akbari i Örebro går första året på naturvetenskapliga programmet på Karolinska gymnasiet. Men där är skolgården öde dessa dagar. Trots det fortgår lektionerna. Även idrotten.

Det är första gången som läraren Anna Ljones, tillsammans med elever från lärarutbildningen, satt samman ett rörelseprogram. Den här veckan kör hon livegymping med cirka 45 gymnasieelever via dator.

– Det funkar bra, säger Navid Akbari.

Coronaviruset i Örebro län

Tidigare har eleverna fått uppgifter i form av ett övningsprogram på 15 minuter per dag. Det motsvarar 75 minuter idrottsundervisning i veckan.

Rörelsemål

Programmet sattes ihop med kort varsel, när eleverna beordrades vara hemma. Sen dess har lärarna tillsammans med lärarstudenter även filmat ett rörelseprogram och lagt upp som instruktionsfilm.

– Det är ju inte färdigt det här. Det är vissa saker vi kommer behöva ändra på. Men målet är att så många som möjligt inte ska sitta still hela dagen, säger Anna Ljones.

Anna Ljones, idrottslärare vid Karolinska gymnasiet i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Saknar eleverna

På Karolinska gymnasiet rör sig bara lärare och personal. En del jobbar hemma. En annorlunda vardag, som trots allt fortgår.

Det är en ovanligt öde skolgård vid Karolinska gymnasiet, lunchtid tisdagen den 21 april 2020. Men undervisningen fortgår trots coronaviruset. Foto: Johannes Weckström /SVT

– De flesta känner nog att det är ganska okej, även om de saknar att vara här, säger Anna Ljones.

Saknar ni dem?

– Massor. Det är sjukt tråkigt utan elever. Ibland kommer någon för att hämta en bok och vi får låsa upp. Då ser vi ju att de finns på riktigt.

Se hur distansgympan går till i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet