NCC har utfört asfaltarbeten till Örebro kommun under tio års tid. Foto: SVT

NCC stämmer Örebro kommun på 80 miljoner: ”Vi var tvungna”

Uppdaterad
Publicerad

NCC har valt att stämma Örebro kommun på 80 miljoner kronor. Anledningen är att företaget inte fått betalt för det asfaltsarbete som utförts under 2017 och 2018.

– Vi tycker inte att det är rimligt att sluta betala, säger Johan Jansson, sektorchef på Asfalt NCC Industry Sverige.

Det är en långdragen konflikt som lett fram till NCC:s stämningsansökan.

Örebro kommun har under året anklagat NCC för att ha gjort sig skyldigt till kontraktsbrott genom att lägga dålig asfalt.

– Vi kan inte godta att våra entreprenörer tar betalt för något som de inte levererar. Det handlar om att värna om örebroarnas skattepengar och att givetvis stå fast vid att avtal ska följas, sade Ullis Sandberg (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad i april.

NCC slår tillbaka och stämmer kommunen

NCC anser tvärtom att det är kommunen som gjort fel och inte uppfyllt kontraktet.

– Vi anser att kommunen gjort sig skyldig till ett grovt kontraktsbrott och tycker inte att det är rimligt att man slutar betala. Vi vill helst undvika sådana här konflikter eftersom det varken är bra för oss eller Örebro kommun. I ett antal möten har vi försökt lösa situationen men tyvärr står vi långt ifrån varandra, säger säger Johan Jansson, sektorchef på Asfalt NCC Industry Sverige.

Hur ser du på den kritik som kommunen kommit med kring bristande asfaltering?

– Det kan förstås finnas avvikelser. Samtidigt står asfalteringen inte för alla tjänster. Kostnaderna gäller även annat som gatustenar och transporter. Att sluta betala även det tycker jag är jättekonstigt.

Hur påverkar den här konflikten NCC?

– Den påverkar oss mycket eftersom kassaflödet blir mindre. Det är ju enorma pengar det handlar om. Sedan är det inte bra för oss med all negativ publicitet som det här har gett. Vi ville inte hamna i ett läge där vi behöver stämma kommunen, men vi stod inför ett vägval där vi var tvunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.