Örebro kommun och NCC är oense om avtalet för asfaltsläggningen i stan. Foto: SVT

Örebro kommun tar strid mot NCC – ”Lägger dålig asfalt”

Publicerad

Örebro kommun menar att NCC lägger asfalt av betydligt sämre kvalité än vad man avtalat om. Nu bryter parterna därför avtalet med omedelbar verkan.

Kommunen har låtit ett laboratorium analysera asfalten som NCC lägger för Örebros räkning.

Provtagningarna visar, enligt kommunen, att asfalten som använts är av betydligt sämre kvalitet än den som anges i avtalet med entrepenören.

– Vi kan inte godta att våra entreprenörer tar betalt för något som de inte levererar. Det handlar om att värna om örebroarnas skattepengar och att givetvis stå fast vid att avtal ska följas, säger Ullis Sandberg (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad i ett pressmeddelande.

Eftersom att kommunen anser att NCC begått ett avtalsbrott kommer man bestrida eventuella anspråk om skadestånd.

Kommunen kommer även kräva att NCC bekostar eventuella kostnader som uppstår till följd av de påstådda asfaltsbristerna.

SVT söker NCC för en kommentar.

Konflikthistorik mellan parterna

Visa

2015 fick kommunen fakturor av NCC för asfaltering som man bestred eftersom siffrorna inte stämde enligt kommunen. NCC i sin tur tillbakvisade kritiken.

2016 hamnade Örebro kommun och NCC återigen i luven på varandra, något som ledde till att nyasfaltering av flera vägar fick skjutas upp. Den gång hade parterna olika uppfattning om vad man kommit överens om i samband med avtalsskrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer