Idag odlas quinoa på åkrarna men i framtiden är frågan om det kommer att odla så mycket alls. Foto: Johan Nilsson / TT

Nödropet: ”Det saknas utbildad arbetskraft till länets framtidsbransch”

Publicerad

Alltför få väljer att utbilda sig inom naturbruk. På LRF ser man med oro på framtiden, men backar inte heller för att utbildningen på Kvinnersta – den enda i länet – kanske inte längre håller måttet.

500 personer inom lantbruket i Örebro län kommer under de närmaste fem åren att gå i pension. Men vem ska ta över efter dem? På LRF i Örebro oroas man över framtiden och att så få unga väljer att utbilda sig inom lant- och naturbruk.

Per Willén vill att lantbrukarna i länet får vara med och diskutera framtidens naturbruksutbildningar. Foto: Johannes Weckström/SVT

– Det är ett reellt hot att det saknas utbildad arbetskraft till länets framtidsbransch,  säger Per Willén, ordförande i LRF Örebro.

Vill gärna ha en modernare utbildning

LRF oroas också över att den enda utbildning inom naturbruk som finns på Kvinnersta kanske inte längre håller måttet. År efter år har elevunderlaget varit vikande och på Örebro kommun har man testat att erbjuda lite olika inriktningar – utan framgång.

– Man kanske inte ska stirra sig blind på att de utbildningar som finns på Kvinnersta är det enda. Vi skulle gärna se en modernare utbildning eller en ny form av lärlingsutbildning som finns på andra håll i landet då man spenderar mesta tiden av 40 veckor ute på en lantgård.

Lärlingsutbildning finns idag som möjlighet för eleverna som går på Kvinnersta. Då spenderar man halva tiden av undervisningen ute på en gård. Fördelen som Per Willén ser är att de ger tillgång till modern teknik, maskiner och arbetsmetoder.

– En gymnasieutbildning har inte råd att hela tiden köpa in det senaste. Däremot förnyar lantbruken i högre grad och då får man en chans att lära sig modern teknik.

Tar gärna emot elever

Men hur som helst kräver situationen att man försöker att locka fler till utbildningen och Per Willén är mån om att branschen får vara med och påverka framtidens utbildningar. Därför har han skrivit ett öppet brev till Länsstyrelsen, Regionen och kommunerna i Örebro län.

– Bland LRF:s medlemmar finns en stor vilja att ta emot lärlingar eller andra former av praktikanter och hjälpa till. Men innan beslut fattas om naturbruksutbildningarna i länet vill vi vara med och ha ett samtal om framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer