Nora – Allt svagare minoritetsstyre

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsstyret i Nora blir allt svagare. Tidigare lämnade Norapartiet den borgerliga koalitionen och nu har även Miljöpartiet hoppat av.

Kvar i minoritetsstyret i Nora är nu Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Tillsammans har de bara 10 av de totalt 34 mandaten i kommunfullmäkte. Socialdemokraterna, med 15 mandat, är större än de tre borgerliga partierna tillsammans.

Ändå är den politiska situationen oklar i Nora. För majoritet i fullmäktige behövs 18 mandat och även om Socialdemokraterna får stöd av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet, får man bara ihop 17.

Politisk turbulens i Nora

Svenerik Nykvist (S) säger till Tvärsnytt att 17 mandat inte räcker för att Socialdemokraterna ska ta över makten. Det behövs ett majoritetsstyre i Nora, säger han.

Den borgerliga alliansen skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att man nu kommer att söka breda lösningar tillsammans med Socialdemokraterna och i morgon, onsdag, ska Moderaterna och Socialdemokraterna träffas för att diskutera det parlamentariska dödläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk turbulens i Nora

Mer i ämnet