NTF:s generalsekreterare: ”Vi måste ansöka om konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, kommer att ansöka om konkurs. Det bekräftar föreningens generalsekreterare, Marie Nordén.

– Trafikverket genomför just nu en granskning av NTF riks, och eftersom vi inte fått några bidrag i år så måste vi ansöka om konkurs. Däremot omfattas inte våra 11 lokalförbund, de är egna juridiska personer, säger Marie Nordén.

Idag publicerade DN en artikel om bakgrunden till den utredning som nu bidragit till att NTF riks kommer att ansöka om konkurs. Enligt DN:s granskning handlar det om larm från visselblåsare och ekonomiska oegentligheter med projektstöd från Trafikverket, som finansierar det mesta av NTF riks trafiksäkerhetsverksamhet.

Utredningen är alltså riktad mot NTF riks, det vill säga NTF-förbundens centrala kansli i Stockholm.

– Det stämmer. NTF riks är en egen juridisk person, med eget personalansvar och styrelse. Det är vi som är föremål för granskningen, inte våra 11 NTF-förbund ute i landet, säger Marie Nordén.

Enligt Marie Nordén har NTF riks inte fått några bidrag i år från Trafikverket.

– Trafikverket är inte färdiga med sin granskning än. Vi vet att vi brustit vad gäller tidredovisning i våra projekt, men i övrigt vet vi inte exakt vilka felaktigheter man tycker att vi har begått. Men eftersom vi är helt bidragsberoende och inte någon rik organisation med stort, eget kapital så måste vi ansöka om konkurs, säger hon.

Lokalt NTF-förbund: Inte inblandade

Lars Nordquist, verksamhetsansvarig för NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland menar att det som har hänt är förödande för varumärket NTF, men att länsförbundet är väl fungerande:

Vi är inte indragna i denna process. Det kommer heller inte påverka vår verksamhet mot våra kunder och samarbetspartners.

Enligt Lars Nordquist har länsförbundet länge arbetat hårt för att inte vara beroende av medel ifrån Trafikverket, som enligt honom står för en fjärdedel av finansieringen.

– Trafikverkets granskning påverkar naturligtvis oss på många plan. Men vi står oss starka och kommer att jobba på som vanligt.

NTF

– NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, är en fri, självständig och idéburen organisation.

– NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.

– Föreningens nätverk består av cirka 25 nationella medlemsorganisationer. I NTF:s länsförbund/distrikt finns över 100 lokala trafiksäkerhetsföreningar och kommittéer.

– NTF:s verksamhet administreras av ett centralt kansli, och regionalt av NTF-förbund eller NTF Distrikt.

Källa: NTF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.