Humlegårdens förskola passade på att låna skidor till ett kommande skidlopp. Foto: SVT

Nu är det högtryck på Fritidsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsutrustning som blivit över där hemma kan med varm hand lämnas in till Fritidsbanken. Inför sportlovet är det stort sug efter både skridskor och skidor.

Nu inför sportlovsveckan är Fritidsbanken i Askersund beredd att låna ut skridskor, skidor och mycket annat. Vi besökte den nystartade Fritidsbanken tillsammans med Humlegårdens förskola.

– För oss är det jättebra eftersom förskolan ligger nära, säger förskolläraren Carina Johansson. Vi har ett Humlelopp på skidor och då räcker inte alla skidorna till. Då är det perfekt för oss att kunna gå hit och låna.

Fritidsbanker i Örebro län

Lånar ut gratis

Fritidsbanken öppnade i december i fjol och drivs av kommunen. Flera banker finns bland annat i Karlskoga och Nora.

Utrustningen skänks av privatpersoner och tanken är att sport eller fritidsutrustning som inte används lämnas till kommunens återbruk och sen lånas ut gratis till de som vill prova på olika sporter.  

– I början var det väldigt trögt. Vi hade inte många utlåningar i december men allting har ju med vädret att göra. De sista två veckorna har vi nog haft cirka trettio personer som har varit här och lånat nästan hundra olika fritidsprylar, säger Hans Carlsson som är enhetschef i Askersunds kommun.

Karlskoga ryckte in

Det har varit lite svårt att få in utrustning till Fritidsbanken så Hans Carlsson uppmanar de som har sport eller fritidsprylar som inte används hemma i garderoberna att lämna prylarna till återbruket så de kommer till användning.

Sen hjälps man också åt mellan de olika bankerna i länet.

– För tre veckor sedan fick vi skridskor och skidor från Karlskogas fritidsbank men vi behöver alltid mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritidsbanker i Örebro län

Mer i ämnet