Olof Ericsson, riksspelman, har väckt en folkmusikskatt till liv – Närkesamlingen från 1731. Foto: Johannes Weckström/SVT

Nu är Närkesamlingen bearbetad: ”Har varit spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Olof Ericsson, riksspelman och till vardags violinist i Svenska Kammarorkestern, har under flera års tid arbetat med att revidera Pehr Anderssons notbok, även kallad Närkesamlingen från 1731. Nu är det mödosamma arbetet klart.

– Att sortera ut vad som är misstag och vad som är fina detaljer har varit spännande och roliga utmaningar, säger han.

Arbetet påbörjades för flera år sedan. Förutom att utgå från kända referenser har han tillsammans med den grupp folkmusiker, som startades av Alf Ekblad i Brevens Bruk, försökt ta sig igenom originalstycken i boken.

– Det är väldigt svårforcerat och vi har försökt spela dem med tydligast notskrift och ändå är det ibland frågetecken där, berättar Olof Ericsson.

Skadade delar

Boken, som är i fickformat och har karaktären av en dansbok, har använts av flera dåtida personer som skrivit ner polloneser, menuetter kontradanser. Men delar är antingen felskrivna, eller saknas. Där har arbetet krävt extra jobb eftersom han varit noggram med att inte själv slå fast hur det varit, utan pekar på flera referenser och förslag.

– Vid vissa tillfällen kommer man till en punkt där man måste tolka vissa notvärden i en takt. Då har jag varit väldigt transparent och visat hur det har stått i originalet, berättar Olof.

Hoppas musiken väcks till liv

Syftet med arbetet, som än så länge finns publicerat på Örebro läns folkmusikförbunds hemsida, är att fler ska få upp ögonen för musiken i den unika samlingen så att den åter kan börja spelas.

– I det här skedet har jag velat skaffa en bättre plattform för att fler skall vilja och ha lust att klara av att se vad som står i materialet, berättar Olof Ericsson.

Parallellt har nu ett arbete påbörjats av lokala historiker för att ta reda på vem bokens ägare Pehr Andersson var.

Hör Olof berätta om sitt arbete med Närkesamlingen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.