Foto: TT

Nu är väktare på plats i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Med början den här veckan ska väktare patrullera med jämna mellanrum i Kumla. Det för att skapa trygghet efter flera händelser som nyligen mynnade ut i att SJ aviserade att de övervägde sluta stanna tågen vid stationen.

– Det här har inte bara med SJ att göra, det är resultatet av ett arbete som var påbörjat innan, säger Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör.

Väktarna, två i taget, kommer att röra sig i stadens centrala delar under eftermiddagar och kvällar.

– Vi har ett avtal på plats om rondering klockan 14.00 till 00.00. De första två månaderna kommer de rondera sex timmar per dag, måndag till lördag. Sen kommer vi kunna styra det där utifrån hur läget ser ut, säger kommundirektören Daniel Jansson- Hammargren.

Ska utvärderas

När två månader förflutit är tanken att sitta ner och utvärdera eventuellt fortsatta behov.

– Är det rätt antal timmar och ligger de rätt? Går de att minska ner och så vidare. Det handlar ju om rätt stora kostnader, men tanken är ju att föra dialog med fastighetsägare och näringsliv, men där är vi inte helt framme ännu.

Ordningsvakter framåt

Kostnaden är beräknad till cirka 98 000 kronor per månad för väktarinsatsen. Om tillstånd ges från polisen kommer ordningsvakter ersätta väktarna på sikt. Då uppgår kostnaden till 112 000 kronor per månad.

– Det är ju inte okej någonstans med brottsliga handlingar som begås. Våra medborgare ska inte behöva utstå det och inte personal heller för den delen. Politiken och majoriteten har varit jättetydliga med att vi ska igång med detta. Vi har jobbat jättehårt med det här.

”Finns utmaningar”

Under det senaste året har flera händelser inträffat som skapat otrygghet i Kumla. Kommunen har tillsammans med polisen därför arbetat aktivt för att lösa situationen, enligt Hammargren. Förhoppningen är nu att väktare eller ordningsvakter bidrar till en en del av lösningen.

– Det finns utmaningar, men det är absolut inte så att det inte skulle gå att komma tillrätta med de här delarna, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tryggheten i Kumla

Mer i ämnet