Foto: TT

De lokala allmänna råden förlängs till lucia i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att förlänga de lokala allmänna råden i Örebro län. Råden gäller nu fram till den 13 december.

För att förenkla handläggningen väljer Folkhälsomyndigheten att förlänga de allmänna lokala råden i samtliga län som har infört dem bland annat Örebro.

Sedan tidigare har samtliga länsstyrelser beslutat att max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster.

Samtliga regioner rapporterar att man räknar med att situationen kommer att förvärras under den närmaste tiden.

Samtidigt ser det allt ljusare ut för personer som intensivvårdas på sjukhus med covid19. Andelen avlidna av de sjukhusvårdade har halverats jämfört med i våras.

Kapaciteten på sjukhusen varierar stort över landet.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan man redan nu räkna med att antalet sjukhusvårdade kommer att öka under 2-3 veckor till minst.

Allmänna lokala råd i Örebro län

Visa

• Råden innebär att man bör avstå att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, så som butiker och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

• Man bör inte heller delta i exempelvis möten, föreställningar och idrottsträningar. Träning för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte, eftersom Folkhälsomyndighten anser att idrott är viktigt för barn. Samt eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg.

• Var och en bör om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Med fysisk kontakt menas umgänge inom 1-1,5 meters avstånd, speciellt vid kontakter som varar mer än 15 minuter. För dig som bor i ett ensamhushåll är rådet att umgås med ett par nära vänner.

• Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden, till exempel genom att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden, till exempel genom att uppmana till hemarbete.

Källa: Region Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet