Foto: SVT

Kommunchef åtalad för brott – idag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Det som började med en anonym insändare med kritik mot Lindesbergs kommun ska nu upp i tingsrätten i Örebro. En före detta chef i kommunen står åtalad för brott mot efterforskningsförbudet. Och för den personliga assistenten som skrev insändaren har det varit ett turbulent år fram till rättegången.

Hon blev allt annat en anonym i efterspelet av den kritiska insändaren i Nerikes Allehanda för över ett år sedan. Under ett personalmöte frågade hennes dåvarande chef vem som skrivit insändaren och Helena kände sig tvingad att träda fram.

En fråga stick i stäv stick i stäv med tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud enligt åklagaren. Och en rättegång Helena helst velat slippa.

JK-anmälan mot Lindesberg

– Det känns väldigt nervöst och pirrigt, det är ju inte jag som har gjort anmälan så det känns lite tufft att det behövde gå så här långt, säger Helena Svensson till SVT Örebro.

Tidning anmälde fallet

Det var Nerikes Allehanda som anmälde fallet till justitiekanslern som sen gick vidare. Helenas före detta chef vill inte utala sig före rättegången. Men i stämningsansökan framgår att hon nekar till brott och hävdar att hon gjorde efterforskningarna på uppdrag av en högre chef.

Helena är nu föräldraledig sen en tid tillbaka och besrkiver en tuff period på jobbet efter det som hände.

– Jag beslöt själv att sjukskriva mig en stund, sedan bytte jag några pass med kollegor för jag ville inte bli stämplad som att jag var helt knäpp eller bröt ihop totalt. Gick hem och sjukskrev mig och åkte iväg på skidsemester för jag behövde släppa allting, säger Helena.

Ångrar du att du skrev den där insändaren?

– Först i början gjorde jag det men nu när jag väl har fått igenom det så ångrar jag ingenting.

Kritiken gav förändring

Det Helena var kritisk mot i den där insändaren har nu förändras efter ett politiskt beslut tidigare i år. Numera får två personliga assistenter lön när de följer med brukarna på utflykt med övernattning. Tidigare åkte två med på eget initiativ fast det bara var en som fick betalt.

Helena berättar att hon fått stöd av kollegor, vännner, bekanta och obekanta. Många har hört av sig via Facebook och telefon. Stödet har betytt mycket för henne.

Helena hoppas nu att rättegången ska sätta punkt för händelserna för drygt ett år sedan.

– Det har varit väldigt tungt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet