Foto: Monika Bruhn / SVT

Nu öppnar Fritidsbanken i Nora

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen invigdes den tjugonde fritidsbanken i Sverige, den här gången i Nora. Där kan sportintresserade nu låna massor med olika sorters utrustning utan att betala.

Den allra första Fritidsbanken öppnade i Deje i Värmland 2013. Idén är enkel: den som har sportutrustning som av olika anledningar bara ligger och dammar kan skänka dessa till Fritidsbanken. I andra änden kan den som behöver låna utrustning göra det gratis.

”Som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar” beskriver Fritidsbanken själva sin verksamhet.

Fritidsbanker i Örebro län

– Jag älskar idén med Fritidsbanken, säger Håkan Boman som kommer att driva utlåningen. Att det är gratis, att alla får låna och att man kan testa på olika idrotter.

Öm efter premiärturen

Allra först ut att låna blev Ahmed Al-Shareedah som kvitterade ut ett par rollerblades. Premiärturen blev mer dramatisk än han tänkt.

– Det var jättekul men jag ramlade så många gånger, konstaterar han. Nu är jag öm och telefonen trasig.

Två enhjulingar

Redan nu finns cirka 500-600 prylar i sortimentet i Nora som man fått hjälporganisationer, privatpersoner och Fritidsbanken i Karlskoga, men det finns självklart plats för mer.

– Det häftigaste vi fått in hittills är nog snow kick, snow racer och två enhjulingar, säger Anton Olofsson, som är länssamordnare för satsningen på Fritidsbanker på Örebro läns Idrottsförbund. Sen finns det såklart en hel uppsjö fina fotbollsskor och skidor att låna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritidsbanker i Örebro län

Mer i ämnet