Foto: Thomas Wedin / SVT

Här är länets största evakueringsboende

Uppdaterad
Publicerad

Det hittills största evakueringsboendet för flyktingar i länet har slagit upp sina portar i Lekeberg. Redan andra dagen blev boendet fullt.

– På andra flyktingboende har det varit skrämmande att vara men här är det rent och alla behandlar oss väl, berättar Mirvat Jarber som varit i Örebro län.

Mirvat, hennes två små barn, make och svärmor anlände till Lekeberg för en vecka sen då evakueringsboendet öppnade. Kommunen hade två dagar på sig att förbereda lokalen för dom nyanlända , ta itu med säkerhetsfrågor och anställa personal.

#Härborjag – Lekeberg

Totalt är det 14 stycken i personalen som går på schema dygnet runt och boendet är det största i vårt län.

70 personer på boendet

Andra dagen evakueringsboendet var öppet blev det fullt och nu bor det 70 stycken personer där.

– Det har varit ett intensivt arbete för att få ordning på rutiner och få personal som kan jobba. Nu har vi fem stycken i personalen som pratar arabiska, säger verksamhetschefen Per Gustafsson.

Evakueringsboenden finanserias av migartionsverket men organiseras och sköts av kommunen. Planen är att flyktingarna ska visstas i dessa boende en kort period och sedan flytta till ankomstboenden. 

– Vi inväntar signaler från migrationverket så vi kan inte svara på hur länge de som kom förra veckan blir kvar, det beror på hur snabbt migrationsverket får loss platser på sina ankomstboende, berättar Per Gustafsson.

Utmaningar

Om beskedet från Migrationsverket dröjer finns det finns planer på att ordna språk kafé och andra aktiviteter för de boende. Och även om verksamhetschefen Per Gustavsson upplevt utmaningar som till exempel att få rutiner på mattransporten, planerar Mirvat och hennes familj för sin framtid. 

– Vi har varit här i en vecka, det är tryggt och alla är så vänliga. Om vi får stanna vill jag fortsätta mina universitetsstudier och min man vill starta en hårsalong, berättar Mirvat förhoppningsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Lekeberg

Mer i ämnet