Foto: TT

Stickupprop i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

Berith Palmér utanför Mullhyttan ville göra något för de flyktingar som kommer till hennes kommun, Lekeberg. Det ledde till ett stickupprop på Facebook.

Viljan att göra något för de flyktingar som kommer till Lekebergs kommun resulterade i ett hantverk.

– Man får en tanke:  Vad kan jag göra? Vad ligger nära till hands? Sticka, var den tanke som dök upp ganska omgående, berättar Berith Palmér.

#Härborjag – Lekeberg

23 par strumpor

Sagt och gjort. Berith beställde garn som räcker till 23 par strumpor men insåg att det var ganska många par att sticka själv. Därför gick hon ut med ett upprop på Facebook till alla Lekebergare att hjälpa till att sticka välkomststrumpor till de nyanlända som kommer till kommunen.

– Jag tror på småskaligheten. Om alla stickar en sak så blir det mycket tillsammans, säger hon.

Det blev en väldig respons. Många hörde av sig och ville hjälpa till att sticka. Och det har inte bara kommit in strumpor utan också vantar, halsdukar, mössor och annat.

Välkommen!

Berith Palmér har också en speciell idé om hur plaggen ska överlämnas.

– Jag sätter en liten lapp där det står Välkommen! och vem som stickat plagget. Det blir mer människa till människa då, tycker hon.

I första hand ska plaggen gå till dom flyktingar som kommer till Lekebergs kommun men blir det mycket så kommer man dela med sig till grannkommunerna.

SVT Nyheter Örebro träffade några av de kvinnor från trakten som antagit Berith Palmérs uppmaning. De har redan lämnat in en mängd färdigstickade saker. Men man nöjer sig inte med det utan fortsätter att sticka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Lekeberg

Mer i ämnet