Foto: Mälartåg

Nu rullar nya Mälartåg i länet

Publicerad

På sträckan Örebro-Stockholm rullar nu nya tåg från Mälardalstrafik, som är anpassade för pendlartrafiken.

Bakom det nya tåget står Mälardalstrafik, ett samarbete mellan Region Stockholm, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län och Region Östergötland.

På måndagsmorgonen skulle invigningen ha ägt rum, men tåget som skulle ha avgått klockan 06.13 från Örebro blev inställt, något som P4 Örebro var först att rapportera om.

– Turen ställdes in på grund av ett fordonsfel, vi håller på att titta på vad det var. Det är ju nya fordon i trafiken och sådant kan ju hända innan man kört in det, säger Sofie Östlund, tågstrateg på Region Örebro län.

Större utrymme för bagage

Senare under måndagen ska tågen ha rullat utan problem. Mälartåg är dubbeldäckade och anpassade för dem som pendlar. Ombord finns bland annat toaletter och större utrymmen för bagage. Det finns även plats för sex cyklar ombord på tågen.

Tåget kommer att köra sträckan Örebro-Arboga-Kungsör-Eskilstuna-Strängnäs-Läggesta-Nykvarn-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm. Sträckan är den första som trafikeras av de nya tågen och 2021 kommer totalt 33 tåg att rulla på fyra av sju linjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.