Ullis Sandberg (S) är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. Foto: SVT, Hasse Holmberg/TT

Nu miljonsatsar kommunen på belysning i centrum

Uppdaterad
Publicerad

I en ny trygghetssatsning satsar Örebro kommun 60 miljoner kronor under nästa år. Fokus är främst att förbättra belysningen i centrala Örebro.

Det är de styrande i Örebro; Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som presenterar satsningen. Pengarna ska användas till underhållsåtgärder.

Hur kommer pengarna att fördelas?

– Vi fördubblar investeringen för underhåll. I det här fallet är det riktat specifikt i första hand mot belysningen i city. Det ska tas fram underlag för vad man kan göra mer exakt, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Gammalt belysningsnät

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att stora delar av belyningsnätet i Örebro kommun är gammalt och behöver bytas ut. Enligt Ataniyaz Ataniyazov som är belysningsansvarig behöver 20 mil enfaskabel bytas ut, vilket skulle kosta 270 miljoner kronor.

Hur långt räcker då pengarna i satsningen?

– Det här ett års pengar. Det måste också beräknas vad man klarar av att göra rent resursmässigt, i vilken takt, och vad som är viktigast att göra först, säger Ullis Sandberg.

Pengarna i satsningen ska också gå till att ta fram en evenemangstrategi för hela kommunen, och att fortsätta utveckla naturnära mötesplatser i kommunen, såsom Ånnaboda och Kilsbergen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer