Foto: SVT

Nu ska nätet byggas ut

Publicerad

SVT Nyheter Örebro har gjort en stor kartläggning av mobiltäckningen och bredbandsuppkopplingen i länet. Nu lovar två stora operatörer utbyggnad av nätet.

Mobilsurfet i Hällefors är under all kritik och enligt färsk statistik från Bredbandkollen hör det till det långsammaste i landet.

Catherine Mickelsson, boende i Bovik, tvingas exempelvis stå vid flaggstången för att kunna surfa med sin mobiltelefon.

– Har vi tur är det täckning vid flaggstången. I annat fall får jag åka in mot Hällefors och stanna längst vägen där det fungerar, säger hon.

Bygger ut

Men nu kan det bli ändring på det. Två av Sveriges teleoperatörer ska nu bygga ut det gemensamma nätet.

– Vi bygger ut vårt 2G- och 4G-nät för tal och surf runt Hällefors med en handfull nya basstationer redan i år, säger Patrik Nilsson, Nätexpert på Telenor Sverige AB, och fortsätter:

– Och tittar vi på Örebro län så gör vi en satsning där vi ökar antalet basstationer med 56 procent. Det sker både i städerna men även på glesbygden.

Satsningen är i miljardklassen och sker över hela landet. Bland annat på grund av ett ändrat beteende bland kundernas surfvanor. Målet är att ha 90 procent täckning i landet i slutet på 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet