Foto: Johan Pisoni/SVT

Säkerheten vid flera offentliga toaletter i Örebro ses över

Publicerad

De offentliga toaletterna i Örebro fyller en viktig funktion och måste vara kvar, det menar ordförande i tekniska nämnden i Örebro. Däremot vill politikerna nu se förbättringar i säkerheten kring platserna där toaletterna finns.

Våldtäkt, knivskärning, och nu senast mord. Den offentliga toaletten på Järntorget har på mindre än ett halvår blivit platsen för flera grova brott.

Boende i områdena kring Järntorget och Hamnplan har vittnat om att de känner sig otrygga och att de misstänker att det både pågår prostitution och droghandel kring toaletterna.

– Det känns viktigt att vi tar tag i den här frågan snabbt, menar Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i tekniska nämnden i Örebro. Därför har vi gett förvaltningen i uppdrag att utreda vad vi kan göra relativt enkelt utan att det tar lång tid.

Lampor och larm

Frågan har redan tagits upp och påbörjats. Lampor och larm är några förslag på åtgärder som kan göra platserna säkrare.

Att ta bort eller stänga toaletterna kan däremot inte bli aktuellt.

– Nej, de offentliga toaletterna behövs. Folk måste ha någonstans att ta vägen när det behövs. På norr finns bara den offentliga toaletten på Järntorget så den behövs verkligen.

Om två veckor ska Tekniska nämnden ha sitt nästa sammanträde. Då hoppas man kunna få in flera förslag på säkerhetshöjande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.