Valaffisch från valrörelsen 2014 Foto: SVT/Caroline Larsson

De river upp beslut om omdiskuterad elevflytt

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Laxå kommun vill flytta tillbaka årskurs fyra till Finnerödja skola till hösten. Förslaget kommer knappt ett år efter att förra majoriteten valt att flytta alla mellanstadieelever till Laxå tätort.

Under valet 2014 var frågan om mellanstadieeleverna i Finnerödja skulle få flytta sin skolgång till Laxå uppe till folkomröstning. Men trots att väljarna ville att eleverna skulle få gå kvarbeslutade dåvarande politiker alltså annorlunda.

– Vi har samtalat om det här ända sen valet i september 2014 och vi har nu kommit överens om att nystarta årskurs fyra i Finnerödja skola. Det innebär att dagens elever i tredje klass i Finnerödja i så fall kommer att få gå vidare även nästa år i en van miljö och där fortsätta sin skolgång, säger Bo Rudolfsson, (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

Kampen om Finnerödja skola

Enligt pressmeddelandet från Kristdemokraterna har många personer i kommunen efterfrågat en ändring av den tidigare majoritetens beslut och begärt att den nya majoriteten skall leva upp till sina vallöften.

– Att vi nu kan leverera på vårt löfte och föreslår att nystarta årskurs fyra i Finnerödja är något som jag gläds över, säger Ylva von Scheéle, (M) som är ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden i Laxå. Vi i majoriteten vill se hela kommunen leva och utvecklas, och detta beslut är ett första steg i den riktningen.

Den nuvarande majoriteten i Laxå (KD, M, C, MP och FP) gör alltså helt om när det gäller eleverna i fjärde klass och vill dessutom utreda möjligheterna för att starta undervisning även i årskurs fem och sex nästa höst.

Majoritetens förslag tas upp vid Barn- och Utbildningsförvaltningens sammanträde den 24 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet