Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så tror läkaren Edvin Ingberg att den nya skalan ska kunna hjälpa patienter med covid-19. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

USÖ använder unik röntgenmetod – utvärderas i ny covidstudie

Publicerad

Genom en egenutvecklad skala analyseras röntgenbilder från covidpatienter vid USÖ. Nu pågår en studie för att se hur bra skalan faktiskt är.
– Sedan den togs fram har den i princip använts på alla covidpatienter som har gjort en skiktröntgen av lungorna, säger Edvin Ingberg, ST-läkare på infektionskliniken.

I studien ingår i princip alla de covid-patienter som varit inlagda på USÖ under våren och sommaren. Det rör sig om drygt 500 patienter.

Tittar på lungförändringar

Det var i våras som överläkaren Mats Lidén vid röntgenkliniken tog fram en skala för att bedöma röntgenbilder som visar covidpatienters lungor.

– Kortfattat så är det ett systematiskt sätt att titta på lungförändringar hos patienterna och se hur täta och hur utbredda lungförändringarna är, förklarar Edvin Ingberg, som är en av de andra läkarna i studien.

Är i startgroparna

Studien är ett samarbete mellan bland annat infektionskliniken och röntgenkliniken. Än så länge är studien i startgroparna.

– Vi hoppas att det här ska kunna hjälpa oss läkare att på bästa sätt använda den här typen av röntgendiagnostik för att ge så bra vård som möjligt till patienterna, säger Edvin Ingberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet