Budskapen på skyltarna är hämtade från de skyltar som användes 1971. Foto: Julia Eriksson/SVT

Ny homoparad följer historiska fotspår

Uppdaterad
Publicerad

En historisk homodemonstration har gått genom stadskärnan i Örebro i dag. Jan-Eric B Norman och den nya föreningen Gay Power Club 2 vill hylla Örebros hbtq-historia men också uppmärksamma gayrörelsens aktuella problem.

Startplatsen är vald med omsorg – Järnvägstorget. Det var här den första homodemonstrationen i Örebro startade den 15 maj 1971. Örebroföreningen Gay Power Club marscherade då för lika rättigheter för homosexuella att kunna gifta sig. I dag har den nya föreningen gått samma väg, från Järntorget till Stortoget.  

Ett tiotal personer var med på manifestationen idag. Alla var klädda i typiska 70-tals kläder och hade demonstrationsskyltarna med sig.  

- Det är kopior av demonstrationsskyltarna från 1971. Vi har utgått från en bild i tidningen och gjort likadana skyltar. Syftet med dagens demonstration är att bevara historien, men också blicka framåt och sparka på våra politiker, säger Jan-Eric B Norman, ordförande i Gay Power Club 2.  

Föreningen Gay Power Club 2 planerar att demonstrationen ska bli ett årligt återkommande inslag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.