Per-Åke Sörman (C), Kenneth Nilsson (S) och Lennart Bondesson (KD) på presskonferensen. Foto: Kristofer Ström/SVT

Ny kommunledning presenteras i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen stod det klart att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer fortsätta styra Örebro kommun även nästkommande mandatperiod.

Den nya kommunledningen för mandatperioden 2019-2022 presenterades idag på Rådhuset i Örebro.

– Vi kommer fortsätta vårt samarbete och jag kommer sitta kvar på posten som kommunstyrelsens ordförande, säger Kenneth Nilsson (S).

Människosynen förenar partierna

S, C och KD har inte egen majoritet i fullmäktige, men ska genom ett valtekniskt samarbete ändå ha säkerställt att man kommer kunna få igenom sin politik. Exakt hur vill man ännu inte gå in på.

Lennart Bondeson (KD) berättade att en av de mest grundläggande frågorna inför samarbetet har varit partiernas gemensamma syn på människovärdet.

– Det blocköverskridande samarbetet har varit bra för Örebro. Jag är glad över att kunna stå här och fortsätta vårt goda samarbete, säger han.

Kritik från Miljöpartiet

Partierna kommer återkomma med fördelningen av de politiska uppdragen under de nästkommande dagarna.

Redan strax före klockan 10 meddelade Miljöpartiet i Örebro att man kommer gå i opposition även den kommande mandatperioden.

– Vi har försökt förhandla men hittills inte blivit bemötta på ett seriöst sätt, säger kommunalrådet Sara Bronner (MP).

– Vi upplever att samtalen har varit väldigt slutna och att Kenneth Nilsson inte varit intresserad av att föra en seriös dialog med oss. De vill fortsätta i samma bekväma situation, säger hon.

Nilsson svarar på kritiken: ”Måste vara ödmjuka”

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Nilsson (S), har Miljöpartiet haft goda chanser att få politisk genomslagskraft för sin politik

– Däremot har de inter accepterar de kompromisser vi gett. Då är det väljarna som får avgöra vilka som agerat proffesionellt. De som kan samarbete med en kommunledning eller de som inte kan, menar Nilsson.

Har Miljöpartiet ställt för höga krav enligt dig?

– De har inte ställt för höga krav på det politiska innehållet utan orimligt krav på oss utifrån positioner och olika platser i politiken. Där har det spruckit. Miljöpartiet är ett litet parti som på sitt eget mandat inte tar några positioner alls. Då måste man ha en ödmjukhet i de här diskussionerna, säger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet