Ny lag ska se till att flyktingar fördelas jämnt mellan kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer nu med förslag på hur flyktingmottagandet ska fördelas jämnare över landet än under flyktingströmmen 2015. En ny lag föreslås träda i kraft 1 juli  men redan nu ser Migrationsverket att inflödet av flyende ukrainare minskat ganska kraftigt.

I det nya förslaget från regeringen ska Migrationsverket behålla huvudansvaret för att anvisa asylsökande. Myndigheten ska få anvisa till en kommun som ska ordna boende, och kommunerna ska i sin tur få ersättning för kostnader.

Lagförslaget utgår från bosättningslagen, vilket innebär att man bland annat utgår från respektive kommuns storlek, arbetsmarknadsläge och hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Örebro län och kriget i Ukraina

Inte tillbaka

– Vi ska inte tillbaka till 2015, vi ska ta vår ansvar men andra länder ska också ta sitt ansvar, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

På frågan hur kommunerna förväntas ordna bostäder svarar Ygeman att det ska ske på samma sätt som i dag.

– Det kan röra sig om att man har tomma lägenheter i befintligt bestånd, fastigheter som ska renoveras och som därför har tömts och som man kan vänta med att renovera. Det kan också handla om modulbostäder och att konvertera befintliga bostäder.

Följer scenariot

De som kommer från Ukraina får, enligt EU:s massflyktsdirektiv, mer eller mindre automatiskt uppehålls- och arbetstillstånd direkt i ett år. Det kan sedan förlängas med två år.

Så här långt följer utvecklingen av antalet flyende ukrainare Migrationsverkets huvudscenario.

– Vi har uppemot 30 000 registrerade nu och har fattat beslut i 22 000 ärenden om svenskt uppehållstillstånd, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Antalet som kommer till Sverige har minskat betydligt. Som högst var det över 2 000 ansökningar per dygn, nu ligger det på mellan 300–400 per dygn, säger han.

Så många har kommit från Ukraina till Sverige:

Av dem som hittills kommit är cirka 18 000 vuxna och 11 000 barn som kommit med sin familj. 500 är ensamkommande barn, men även här kommer de flesta i sällskap med någon vuxen som exempelvis en moster.

Totalt väntas uppemot 76 000 personer söka skydd i Sverige från kriget före den 1 juli.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet