Polishuset i Örebro Foto: Daniel Gustafsson / SVT (arkiv)

Nya metoder för att hitta efterlysta personer

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det 12.500 personer som är efterlysta. Gränspolisen i Region Bergslagen, som har en stor del av ärendena på sitt bord, tar nu till nya metoder för att hitta personerna.

Det finns 12.500 efterlysta personer i Sverige som gränspolisen ska utvisas. Den 39-årige misstänkte terroristen Rakhmat Akilov var en av dom som ansökt om uppehållstillstånd i Sverige men fått avslag.

Läs mer: Gränspolisen: Akilovs ärende var inte prioriterat

Terrordådet i Stockholm

Över 1.500 av de efterlysta eftersöks av gränspolisen i region Bergslagen. I samband med att Migrationsverket lämnar över ett ärende till gränspolisen följer även den senast kända adressen med. Men i många av fallen finns personerna inte längre kvar där.

SVT Play: Se inslaget med chefen för gränspolisen här.

Tar hjälp av Socialtjänsten

I polisregion väst kommer man nu att begära ut adresser från socialtjänsten för att hitta de efterlysta personerna. En liknande metod har använts i polisregion Syd och nu tar även region Bergslagen efter.

Gränspolisgruppen i Karlstad har precis gjort förfrågningar till socialtjänsten med begäran om uppgifter om efterlysta personer, berättar Hans Pont som är chef för gränspolissektionen i Bergslagen.

– Då får vi ut i sådana fall adresser och telefonnummer, säger Hans Pont.

–Det är någonting vi ska titta på att göra i större skala, precis som man gjort i polisregion syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet