Foto: TT

Nya rekommendationer: Provtagning efter utlandsresa

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i länet ökar, det konstaterar regionen i ett pressmeddelande. Nu uppmanas alla över 65 år att ta sin tredje vaccinspruta och alla som varit utanför Norden den senaste veckan att testa sig.

De nya rekommendationerna att testa sig efter en utlandsresa gäller de som varit utanför Norden någon gång de senaste sju dagarna. Alla som är äldre än förskoleklassålder uppmanas att testa sig så snart som möjligt efter att de kommit hem. Enligt pressmeddelandet gäller det både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret.

Har man befunnit sig i något av länderna Sydafrika, Botswana, Lesotho, Mocambique, Namibia, Eswatini (Swaziland) eller Zimbabwe, ska man dessutom hålla sig hemma sju dagar efter hemkomst.

De nya rekommendationerna gäller efter att den nya mutationen omikron fått spridning och nu även upptäckts i Sverige.

– Vi vet ännu inte om den nya varianten är mer smittsam eller hur skyddet efter vaccination påverkas. Med tanke på att smittspridningen fortsätter att öka i vårt län och att vi nu har en ny virusvariant i Sverige är det oerhört viktigt att alla över 65 år tar sin tredje dos vaccin så snart som möjligt, så att fler åldersgrupper kan följa efter. Det säkerställer att vi får ett bättre skydd i befolkningen, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

  • Vaccinera dig – det är bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
  • Var uppmärksam på symtom på covid-19. Vid symtom ska du stanna hemma och ta prov snarast. Det gäller även om du är vaccinerad.
  • Vuxna som inte har vaccinerat sig bör hålla avstånd till andra människor och ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre.
  • Har du rest utanför Norden de senaste sju dagarna ska du testa dig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa ska testa sig. Barn yngre än förskoleklassålder är undantagna testning.
  • Inresande till Sverige, som under de senaste sju dagarna har vistats i Sydafrika, Botswana, Lesotho, Mocambique, Namibia, Eswatini (Swaziland) eller Zimbabwe ska, oavsett ålder, stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige. Vuxna och barn från förskoleklassåldern och uppåt ska testa sig snarast efter ankomsten och ytterligare en gång efter fem dagar, även om de är symtomfria. Rekommendationerna gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer och även personer som haft covid-19 senaste halvåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet