Hur ska länet klara de tuffa målen? Och hur gör Andreas Svahn (S) själv för att minska sina utsläpp? Se svaren i klippet. Foto: SVT

Nu är nya klimatmål satta för länets invånare: ”Väldigt tuffa”

Uppdaterad
Publicerad

Nya klimatmål pekar nu ut vad som krävs för att Örebro län ska kunna leva upp till Parisavtalet – och vad länsborna behöver göra innan 2030. Och det är hårda bud, enligt expertisen.

– Man har satt ribban väldigt högt, säger Ola Hansén, senior rådgivare på Världsnaturfonden.

I det nya programmet,  framtaget av länsstyrelsen och Region Örebro län, är målet att varje enskild länsbos konsumtionsbaserade utsläpp ska ligga på två ton per år 2030.

Idag släpper genomsnittssvensken ut åtta ton per år, så om målet ska uppfyllas ska länsborna sänka sina utsläpp med cirka 75 procent på lite drygt åtta år.

Klimat

Liknande utsläppsmål finns ännu inte på nationell nivå, men en parlamentarisk utredning arbetar just nu med att ta fram sådana. Ola Hansén sitter med i den nationella beredningen som extern rådgivare.

– Örebro läns mål är rimligt utifrån vetenskapen, men det innebär stora och snabba minskningar, det ska man vara på det klara med, säger han.

”Spänner bågen”

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn (S), menar att det viktigaste med programmet är just att regionen spänner bågen och pekar ut en riktning.

– Nu har vi tagit fram prognoser på hur mycket eller hur lite koldioxid som kan släppas ut i vårt län för att vi ska nå Parisavtalets målsättningar och det här är vårt beting, säger han.

Orsakade politisk debatt

Programmet sätter upp mål för fler saker än individers utsläpp och när fullmäktige skulle anta programmet orsakade det debatt.

Oppositionen till höger, med Moderaterna i spetsen, ville att programmet skulle lyfta fram kärnkraftens roll för att säkra energiförsörjningen.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville att regionen, utöver programmet, skulle införa en nämnd i regionen som arbetar med klimatfrågan samt att regionen skulle upprätta en klimatbudget.

I klippet ovan får du höra vad regionen ska göra för att nå målen, samt vad Andreas Svahn själv gör för att minska sina utsläpp.

I klippet nedan ställs frågan: Hur länge räcker ett ton koldioxid idag?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet