Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anstalten Karlskoga har utökat sina lokaler med hjälp av modulhus. På torsdagen klipptes bandet. ”Det är en stor dag för oss”, säger kriminalvårdsinspektör Liselotte Norgren. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Nya lokaler invigda på Karlskogaanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya modulhus har invigts på anstalten i Karlskoga. Bygglovet för de tillfälliga husen gäller till en början i tio år – men förhoppningen är att de ska kunna användas i 20 till 25 år.

– Jag är jätteglad. Den här dagen är ganska stor dag för oss, säger kriminalvårdsinspektören Liselotte Norgren.

Det var förväntan i luften när bandet klipptes vid porten in till de nya lokalerna. Bland de inbjudna gästerna var, förutom anstaltens anställda, både kommunstyrelsens ordförande och företaget som byggt husen.

På grund av pandemin har invigningen dröjt, då det kräver en del arbete att färdigställa husen efter att de levererats. Utbyggnaden är ett sätt att hantera den stora platsbristen på landets anstalter och på Karlskogaanstalten går man nu från 76 till 132 platser.

– Jag är jätteglad över att vår modul äntligen är klar att börja användas – den här dagen är ganska stor för oss, säger Liselotte Norgren som även är delprojektledare för utbyggnaden.

Har 36 nya platser

Anstalten, som har säkerhetsklass 2, blir alltså den första slutna anstalten i Sverige att få sådana modulhus. Tidigare har enbart anstalter med öppen vård, alltså klass 3-anstalter, fått det.

I det första huset finns totalt 36 rum där de intagna bor och sover. I det andra huset finns bland annat en verkstad där de intagna arbetar under dagen, samt olika rum för undervisning. Det tredje huset innehåller besöksrum samt förråd.

I klippet ovan kan du se hur de intagnas rum i de nya lokalerna ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer