Foto: Liv Fahlén/SVT

Döva i massprotest mot Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer Dövas riksförbund protestera utanför rådhuset i Örebro mot att staden, som utnämnde sig till Europas teckenspråkshuvudstad, vill flytta förskolan Kattungen som är den enda förskolan för döva och hörselskadade barn i Örebro.

Örebro har en lång tradition av att ta hand om och utbilda döva och hörselskadade från hela landet. Nu tänker alltså kommunen flytta förskolan Kattungen till en nybyggd förskola med hörande barn.

Kommunen anser att den nya lokalen är mer lämpad för verksamheten men föräldrarna är rädda för att teckenspråket får stå tillbaka. De är även kritiska till att de inte har fått ge sina synpunkter på vad flytten innebär för deras barn.

Förskolan Kattungen

Har gått för snabbt

– Jag tycker att det har gått alldeles för snabbt och vi som föräldrar har inte blivit tillfrågade, säger Tommy Rangsjö. De vet inte vad som är bäst för våra barn. Vi tycker att teckenspråket är ett väldigt vikigt behov för våra barn.

Kommunen självkritisk

– Från förvaltningens sida så såg man det här som en verksamhetsflytt där man kunde flytta till nyare och bättre lokaler där man flyttade med personalen. Men man missade att kommunicera tillräckligt väl med föräldrarna. Där finns det anledning att rikta kritik mot Örebro kommun. Vi får vara ödmjuka inför den både oro och ilska som den här föräldragruppen känner just nu, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S).

Kommer ni utreda det här igen och ha en dialog med föräldrarna?

– För de 15 barn och familjer som flyttar över till den här nya förskoleverksamheten ska vi se till så att det blir en så bra verksamhet som det går och vi kommer även flytta med de pedagoger som finns på Kattungen idag. Vi kommer göra allt som finns för att säkerställa att det finns rätt dövkompetens och att det finns en bra teckenspråkig miljö, säger Lena Baastad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan Kattungen

Mer i ämnet