Politiker buades ut vid förskolemöte

Uppdaterad
Publicerad
Teckenspråkiga protesterar nu mot flytten av förskolan Kattungen i Örebro – ett beslut som man menar har fattats av hörande på fel grunder.

Döva och hörselskadade protesterade på måndagskvällen mot flytten av förskolan Kattungen från den teckenspråkiga miljön vid Birgittaskolan på Öster i Örebro till Lillån. En flytt som förskolans ledning bland annat motiverat med att allt färre barn söker till Kattungen. Lokalerna är också i behov av en upprustning och det har funnits problem med att barn som har hörapparater får in ljud från klassrum i Birgittaskolan.

Men bland föräldrarna finns en stor oro för att flytten kommer att betyda att barnen ska lära sig teckenspråk betydligt sämre än tidigare.

– Jag tycker att det är rent vansinne. Vi känner oss helt överkörda, säger föräldern Christoffer Hellöre.

Buades ut

Vid ett informationsmöte för föräldrar förklarade politiker och tjänstemän att beslutet att flytta den svensk- och teckenspråkiga förskolan ligger fast. När de lämnade mötet buades de ut av de demonstranter som samlats utanför lokalen.

– De vet inte vad som är bäst för våra barn. Vi tycker att teckenspråket är ett väldigt vikigt behov för våra barn, säger föräldern Tommy Rangsjö.

Även Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, deltog i protesten. Många döva och hörselskadade barn flyttar till Örebro för att gå i skola och förskola och den planerade flytten har väckt oro även i andra delar av Sverige.

– Det är hörande personer som tar besluten åt döva utan att ha kompetensen. Det gör att teckenspråket blir lidande. Man tar felaktiga beslut, som den här flytten. Det är ett väldigt allvarligt problem, säger Patrik Nordell, styrelseledamot i SDR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskolan Kattungen

Mer i ämnet