Foto: Liv Fahlén/SVT

Här protesterar döva från hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Döva från hela Sverige demonstrerar just nu utanför rådhuset i Örebro. Och kritiken riktar sig inte bara mot flytten av förskolan Kattungen.

Den lokala frågan i Örebro om att slå ihop en förskola för döva och hörselskadade barn med en för hörande barn har växt till en riksomfattande protest, och under onsdagen samlades ett hundratal personer utanför rådhuset i Örebro.

– Teckenspråket är vår identitet och vårt liv, och det känns som att kommunen sliter ut våra hjärtan, säger fotografen Tomas Kold som gjort en affisch till demonstrationen.

Förskolan Kattungen

Demonstration i Härnösand

Majoriteten av demonstranterna är örebroare, men även personer från Malmö, Göteborg och Dalarna finns på plats. Enligt Hanna Sejlitz, förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund, ordnas även en stöddemonstration i Härnösand.

– Det är jättefin uppslutning. Det är ett tydligt exempel på att döva är en folkgrupp som stöttar varandra. Vi har en gemensam kraft och blickarna dras mot Örebro i dag, säger hon.

52 länder representerade

I samband med demonstrationen lämnades protestlistor med över 4.000 namn över till ansvariga politiker i Örebro. Bland dem fanns representanter från 52 länder världen över. Även oppositionen i Örebro tog emot protestlistor.

– Jag tycker att beslutet är felaktigt och att det borde tagits upp i nämnden. Det ska inte fattas av tjänstemän, säger oppositionsrådet Murad Artin (V).

Massiv kommunkritik

Men demonstrationen gäller inte bara flytten av förskolan Kattungen. Kritiken handlar också om hur döva i kommunen behandlas, där flytten av Risbergska gymnasiet och därmed Riksgymnasiet för döva och hörselskadade ges som ett exempel.

– Där har man inte heller tänkt på hur det ska bli för de döva och hörselskadade eleverna. Ofta säger de ”det löser sig sedan”, men det är inget vi kan acceptera, säger Hanna Sejlitz.

– Örebro har utropat sig till Europas teckenspråkiga huvudstad och det innebär ett stort ansvar. Det handlar om att ta hänsyn till och uppmuntra teckenspråk och den processen saknas helt, fortsätter hon.

Vad säger du om kritiken?

– Vi tar utropandet på största allvar. Jag kan se att det finns brister i dialogen kring flytten av Kattungen, men när det gäller åtgärder kring kulturevenemang och våra verksamheter, så tycker jag att vi har kommit en bit på väg. Men vi har definitivt mer att göra, säger Lena Baastad (S), kommunalråd i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan Kattungen

Mer i ämnet