Nyblivna bokhandlare i Lindesberg gör sin första bokrea

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets bokrea igång och för de nyblivna bokhandlarna i Lindesberg var det lite extra nervöst strax före öppning.

– Vi var spända när vi öppnade dörren klockan sex i morse – och det stod en kö! Det var roligt, säger Ann Björklund, bokhandlare i Lindesberg.

Ann Björklund och Christina Orrbo äger den anrika bokhandeln sedan ett knappt år tillbaka.

– Vi såg att bokhandeln var till salu och vi hade inte så lång betänketid. Men det kändes väldigt bra mellan oss och tidigare ägare och då bestämde vi oss, säger Christina Orrbo.

– Ett spontanköp kan man ju säga och så ville vi göra något helt annat. Vi kommer båda från omsorgen, säger Ann Björklund.

Nya vanor

Bokhandeln firade 165 år förra året och föregående ägare drev den i cirka 30 år. Butiken är i två plan och många trogna kunder styr vant stegen mot nedervåningen, trots skyltar om att bokrean hålls i entréplan.

– Vi ville göra något eget och inte göra som det alltid varit, säger Ann Björklund om förändringen.

I klippet berättar Ann Björklund och Christina Orrbo bland annat vilken typ av böcker som kunderna helst vill ha just nu.

Bokhandeln i siffror

Under pandemin har de fysiska bokhandlarna haft en stor nedgång i försäljningen på grund av coronarestriktioner.

Sedan nedgången 2020 ökade försäljningen av tryckta böcker med fyra procent i kronor under 2021. De tryckta böckerna stod för cirka tre fjärdedelar av bokmarknaden under året.

2021 var första gången som det såldes böcker för fler än fem miljarder kronor under året.

Källa: Rapporten Bokförsäljningsstatistiken 2021 som sammanställs av Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.